ZAKAZ PICIA WINA PRZEZ KOBIETY W ANTYCZNYM RZYMIE - Zabłocki, Jan (Zeszyty Prawnicze, 2019)
Przyjmuje się, że zakaz picia wina przez kobiety miał charakter obyczajowy czy sakralny, choć nie można wykluczyć, że jego ajtiologia jest mityczna. Naruszenie tego zakazu było surowo karane przez męża, gdy złapał żonę in ﬂagranti. W innych przypadkach kobiety mogły być karane bądź przez męża, ale przy udziale krewnych, prawdopodobnie w ramach iudicium domesticum, bądź po rozwodzie przez sędziego, być może w ramach iudicium de moribus.