KSZTAŁTOWANIE SIĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZAWODOWEJ FARMACEUTÓW – ZASADY I PODSTAWOWA CHARAKTERYSTYKA - Pacian, Jolanta (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie uwarunkowań prawnych dotyczących kształtowania się odpowiedzialności zawodowej farmaceutów, jej zasad oraz przebiegu postępowania przed sądem aptekarskim. W kontekście powyższego uprawnione jest twierdzenie, że główną funkcją samorządu zawodowego farmaceutów jest reprezentowanie zawodu farmaceuty i obrona jego interesów, a także troska o zachowanie godności i niezależności zawodu. Należy zatem stwierdzić, że po pierwsze postępowanie w przedmiocie odpowiedzialności zawodowej farmaceutów różni się znacznie od postępowania w przedmiocie odpowiedzialności zawodowej lekarzy oraz pielęgniarek i położnych. Po drugie te różnice są widoczne zarówno w samej strukturze postępowania jak i katalogu kar. Po trzecie i chociaż te różnice w oczywisty sposób wpływają na charakter tych postępowań, to jednak przesłanki uzasadniające pociągnięcie do odpowiedzialności zawodowej pozostają identyczne. Należą do nich niezmienne zarówno naruszenie zasad etyki zawodowej, jak i przepisów związanych z wykonywaniem zawodu.