Odpowiedzialność przewoźnika i odszkodowanie na rzecz pasażera za opóźniony lub odwołany lot. Analiza aktualnej dobrej praktyki - Śliwoska, Aleksandra (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Artykuł omawia podstawy prawne oraz dobrą praktykę w przedmiocie odpowiedzialności przewoźnika i kompensacji strat poniesionych przez pasażera w wyniku odwołanego i opóźnionego lotu. Pod [uwagę zostały wzięte regulacje międzynarodowe, unijne oraz krajowe. Dokonano komparatystyki prawa wewnętrznego oraz rozwiązań praktycznych przyjętych w Polsce i we Włoszech w zakresie odszkodowań pasażerskich. Ponadto odnotowano najnowsze rozwiązania prawne, które mają na celu ułatwienie pasażerom realizacji swoich praw. Podkreślono także rolę orzecznictwa krajowego i unijnego przyczyniającego się do rozwoju dobrej praktyki. Wnioski płynące z artykułu prowadzą do podkreślenia tendencji prokonsumenckich w relacji między przewoźnikiem lotniczym a pasażerem.