DOMNIEMANIE PRZESTĘPNEGO POCHODZENIA MIENIA (ART. 45 § 2 I 3 K.K.) - Zaborska, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest uregulowana w art. 45 § 2 i 3 k.k. instytucja domniemania przestępnego pochodzenia mienia. W artykule poddano analizie ostatnie zmiany legislacyjne w zakresie wyżej wskazanych przepisów, dokonane na mocy ustawy z 23 marca 2017 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 768) oraz ustawy z 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 396), które w zamyśle ustawodawcy miały poprawić efektywność realizacji założeń współczesnej polityki kryminalnej. Zwrócono także uwagę na praktyczne aspekty omawianej instytucji, w tym na potencjalne problemy interpretacyjne, jakich może dostarczać wykładnia art. 45 § 2 i 3 k.k. w obecnym brzmieniu.