UMOWA O DOFINANSOWANIE JAKO SZCZEGÓLNY TYP UMOWY STOSOWANEJ PRZEZ POLSKĄ AGENCJĘ ROZWOJU PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W POSTĘPOWANIU W SPRAWIE UDZIELENIA WSPARCIA W ŚWIETLE KONCEPCJI UMOWY ADMINISTRACYJNEJ W POLSKIEJ I W NIEMIECKIEJ DOKTRYNIE PRAWA.STUDIUM PRZYPAD - Sancewicz, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest analiza umów stosowanych przez Polską Agencję Przedsiębiorczości w postępowaniach w sprawach udzielania wsparcia finansowego. Przeanalizowane zostały zarówno umowy cywilnoprawne, jak i umowy o dofinansowanie zawierane przez PARP. Umowy o dofinansowanie zawierane przez PARP zostały porównane do konstrukcji teoretycznej umowy administracyjnej. Umowy przy pomocy których PARP udziela pomocy finansowej charakteryzują się specyficznymi cechami, ponieważ treść takich umów jest normowana prawem publicznym (umowa o dofinansowanie, umowa o udzielenie pomocy finansowej). Ponadto, jakkolwiek przy zawieraniu takich umów można wyróżnić element negocjacyjno-uzgodnieniowy, to w ich przypadku nie wyeliminowano w pełni waloru władczości. Przy udzielaniu takiej pomocy publicznej podmiotowi administracji, jakim jest PARP przysługuje istotny zakres uznania administracyjnego. Przeprowadzona w artykule analiza podstaw normatywnych udzielania pomocy publicznej przez PARP skłania do wniosku, że ustawodawca kształtuje dwuetapową procedurę, zgodnie z którą zawarcie umowy dotyczącej pomocy finansowej jest poprzedzone czynnością z zakresu administracji publicznej, będącą prawną formą działania podmiotów administracji (w formie pisemnej informacji).