Rozwiązanie małżeństwa przez rozwód bez udziału pozwanego w prawie Florydy – wybrane zagadnienia proceduralne - Maćkowska, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Jest rzeczą oczywistą, że wskutek globalizacji i migracji coraz więcej trudności wynika ze stosowania przepisów obowiązujących w porządkach prawnych różnych państw, zwłaszcza gdy konﬂikt obejmuje system prawa kontynentalnego i common law. W związku z rosnącym zapotrzebowaniem na wyjaśnienie przepisów prawnych innych krajów, w niniejszej publikacji zaprezentowano wybrane zagadnienia dotyczące rozwiązania małżeństwa przez rozwód według prawa Florydy, które mogą mieć znaczenie dla stron procesowych mieszkających w Polsce, a mianowicie: wymuszone doręczenie pozwu, skutki braku udziału pozwanego w postępowaniu i możliwości wzruszenia wyroku. W dużej części artykuł ma charakter deskryptywny, niemniej na kanwie metody dogmatyczno-prawnej oraz analizy teleologicznej zakreślono także potencjalne problemy determinowane zastosowaniem określonej normy. Nie ulega wątpliwości, że różnice między prawem polskim a prawem Florydy powinny być szczególnie rozważane przez sądy decydujące o uznaniu wyroków zagranicznych. Co więcej, w dobie dyskusji nad kształtowaniem polityki państwa co do wyboru między konserwatywnym a liberalnym podejściem do rozwodów, warto przywołać rozwiązania obowiązujące na Florydzie, która należy właśnie do stanów daleko ograniczających ocenę winy w postępowaniu rozwodowym. Przykład ukierunkowanych na funkcjonalność i pragmatyzm rozwiązań amerykańskich musi zostać jednak zderzony z polityką konkretnego państwa w zakresie braku lub istnieniem woli ograniczania liczby rozwodów oraz światopoglądem, który przeważa w danym społeczeństwie.