KOBIETY I CZARNOSKÓRZY W ŁAWACH PRZYSIĘGŁYCH W STANACH ZJEDNOCZONYCH - Kwiatkowski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Artykuł ma na celu ukazanie, jak przebiegał proces włączania do obu paneli dwóch „znaczących” grup społecznych, tj. kobiet oraz czarnoskórych. Przez dziesięciolecia przedstawiciele tych grup praktycznie nie zasiadali w panelach obu ław, co wynikało zarówno z obowiązujących norm prawnych, jak i konkretnych działań podejmowanych przez osoby odpowiedzialne za kompletowanie paneli w poszczególnych jurysdykcjach. Artykuł ma też na celu przedstawienie motywacji, jaka kryła się za systemowym wykluczaniem tych dwóch grup społecznych, jak i argumentacji zwolenników dopuszczenia kobiet i czarnoskórych do prac w federalnym i stanowym wymiarze sprawiedliwości w charakterze przysięgłego.