‘QUAESTOR POPULI ROMANI AD PRAETOREM IN IUS VOCARI POSSET’? UWAG KILKA NA TLE FRAGMENTU GELL. 13,13 - Kołodko, Piotr (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Niniejsze opracowanie koncentruje się na problematyce dokonania in ius vocatio przez pretora wobec kwestora. Przedmiotem analizy jest przede wszystkim fragment z dzieła Noctes Atticae Aulusa Gelliusa, w którym to antykwarysta wskazał, że kazus pozwanego kwestora budził zainteresowanie jurysprudencji klasycznej nie tylko w sferze teoretycznej, lecz także praktycznej. Prowadzone rozważania pozwoliły wykazać, że wykształcona w okresie republikańskim zasada braku immunitetu procesowego przez magistratus minores miała także zastosowanie w czasach współczesnych Gelliusowi (II n.e.).