ODPOWIEDZIALNOŚĆ WYKROCZENIOWA ZA NIEWŁAŚCIWE ZACHOWANIA NA CMENTARZU - Wala, Krzysztof (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Artykuł poświęcony jest analizie możliwych podstaw odpowiedzialności wykroczeniowej za niewłaściwe zachowania na cmentarzach. Na wstępie przedstawiono argumenty przemawiające za twierdzeniem, że cmentarz jest miejscem, które powinno być szczególnie chronione. Następnie poddano krótkiej analizie art. 51 k.w. oraz art. 140 k.w., dochodząc do wniosku, że przepisy te, odnoszące się do karalnych wybryków, mogą być podstawą odpowiedzialności w przypadku lekceważenia przez sprawcę wymaganych społecznie reguł zachowania się w miejscach spoczynku zmarłych. Poddano także analizie art. 9 ustawy z 28 marca 1933 r. o grobach i cmentarzach wojennych, konkludując, że przepis ten powinien zostać, jako obecnie zbędny, uchylony. W artykule odniesiono się również do problematyki reguł właściwego zachowania się na cmentarzach przeznaczonych dla zwierząt.