PRAWO PETYCJI W TEORII I PRAKTYCE SEJMU VIII KADENCJI - Daniel, Katarzyna (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Prawo petycji zostało wprowadzone do polskiego porządku prawnego w Konstytucji marcowej z 1921 r. W kolejnych ustawach zasadniczych przepis ten został wykreślony i pojawił się ponownie w KonstytucjiRzeczypospolitej Polskiej z 1997 r. Przez wiele lat prawo petycji było nieprecyzyjnie określone (mylone często ze skargami i wnioskami). W artykule dokonano analizy petycji wnoszonych w trakcie VIII kadencji Sejmu, ponieważ była pierwszą, w której obywatele mogli w pełni realizować swoje uprawnienie, zgodnie z ustawą o petycjach uchwaloną 11 lipca 2014 r. Analizie poddano 605 petycji, biorąc pod uwagę kryterium sposobu załatwienia sprawy, tematykę (przedmiot) wniesionych do Sejmu petycji czy czas oczekiwania na rozpatrzenie petycji. Okres jednej kadencji Sejmu nie daje jednoznacznej odpowiedzi, czy obywatele w przyszłości będą korzystać z tego rozwiązania częściej oraz jaka będzie jego skuteczność. Obecna kadencja Sejmu niedawno się rozpoczęła, zatem większe możliwości porównania pojawią się nie szybciej niż w połowie jej trwania. W artykule, z uwagi na jego ramy, podjęto jedynie najważniejsze kwestie związane z interpretacją ustawy o petycjach oraz praktyką rozpatrywania petycji przez Sejm VIII kadencji.