NORMALNE KORZYSTANIE Z UTWORU I SŁUSZNE INTERESY TWÓRCY JAKO OGRANICZENIA DOZWOLONEGO UŻYTKU W PRAWIE AUTORSKIM - Rubisz, Szymon (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Dozwolony użytek utworów w prawie autorskim to skonstruowany przez ustawodawcę katalog przepisów, których istotą jest zezwolenie na korzystanie z utworów chronionych autorskimi prawami majątkowymi bez zgody uprawnionych podmiotów. Jednym z ograniczeń ich stosowania jest zakaz naruszania normalnego korzystania z utworu lub godzenia w słuszne interesy twórcy. Regulacja, transponowana przed laty do polskiej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z prawa międzynarodowego („test trójstopniowy”), posługuje się niedookreślonymi pojęciami, które budzą wątpliwości ze względu na niejednolite stanowiska doktryny i brak jednoznacznych wytycznych ze strony orzecznictwa, w tym też orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE. Problematyka jest tym bardziej aktualna, ponieważ przepisy te stosuje się do oceny dopuszczalności indywidualnych przypadków eksploatacji utworów, a te, ze względu na postęp technologiczny, nie pozostają bez wpływu na przyjęte interpretacje.