ODPOWIEDNIE STOSOWANIE PRZEPISÓW KODEKSU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO DO ROZPATRYWANIA PETYCJI - Wójcicka, Ewa (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Ustawa o petycjach nie reguluje w sposób kompleksowy postępowania w sprawach dotyczących petycji i w zakresie nieuregulowanym odsyła do odpowiedniego stosowania kodeksu postępowania administracyjnego. Odesłanie zawarte w art. 15 jest odesłaniem zewnętrznym, dalszym, ogólnym, typu dynamicznego. Postępowanie w sprawie petycji nie jest jurysdykcyjnym postępowaniem administracyjnym i nie zmierza do rozpatrzenia sprawy administracyjnej, lecz ma cechy samodzielnego jednoinstancyjnego postępowania administracyjnego uproszczonego. Ze względu na specyfikę postępowania petycyjnego odpowiednie stosowanie kodeksu postępowania administracyjnego zawiera w sobie trzy możliwości działania: stosowanie przepisów kodeksu postępowania administracyjnego wprost, z pewnymi modyfikacjami oraz wyłączenie ich stosowania z powodu bezprzedmiotowości oraz sprzeczności regulacji zawartej w kodeksie postępowania administracyjnego z przepisami ustawy o petycjach. Przepisy jurysdykcyjnego postępowania administracyjnego będą stosowane w ograniczonym zakresie, między innymi w sprawach doręczeń, obliczania terminów, a także przez stosowanie niektórych zasad ogólnych. W szerszym zakresie odpowiednio stosowane będą przepisy działu VIII kodeksu postępowania administracyjnego z uwagi na zbliżony charakter petycji oraz skarg i wniosków.