PRZEJMOWANIE WŁADZY PREZYDENCKIEJ W STANACH ZJEDNOCZONYCH - Kwiatkowski, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Artykuł omawia procedurę przekazywania władzy prezydenckiej w USA. Jest to złożony i wieloetapowy proces, w trakcie którego prezydent-elekt Stanów Zjednoczonych przygotowuje się do przejęcia kontroli nad administracją federalną USA od urzędującego prezydenta. Procedura ta formalnie rozpoczyna się w chwili, gdy znany jest zwycięzca listopadowych wyborów i trwa do dnia inauguracji, kiedy to prezydent-elekt składa przysięgę. W artykule omówiono zarówno kluczowe rozwiązania ustawy o przekazywaniu władzy prezydenckiej z 1963 roku (tj. weryfikacja kandydatów na stanowiska w nowej administracji, czy zasady organizowania codziennych briefingów z zakresu informacji mających znaczenie dla bezpieczeństwa narodowego USA), jak i niepisane zwyczaje panujące w tym czasie.