BADANIE STABILNOŚCI SYGNOWANIA NA OBRAZACH OLEJNYCH ‒ NA PRZYKŁADZIE SYGNATUR JACKA MALCZEWSKIEGO - Rybak-Karkosz, Olivia (Zeszyty Prawnicze, 2022)
W opracowaniu wskazano, jaki jest zakres zmienności wybranych cech grafometrycznych sygnatur Jacka Malczewskiego, jednego z najważniejszych malarzy okresu Młodej Polski. Jego obrazy często pojawiają się na rynku aukcyjnym i wzbudzają duże zainteresowanie kolekcjonerów. Zgromadzony materiał porównawczy miał służyć poznaniu struktury graficznej podpisów artysty składanych na obrazach olejnych. Pozwoli to w przyszłości wykorzystać tę wiedzę w badaniach autentyczności prac sygnowanych jego nazwiskiem. Ma to szczególne znaczenie wobec stałego problemu obecności falsyfikatów na rynku sztuki w Polsce. Podstawą analizy jest założenie o możliwości wykorzystywania w badaniu sygnatur malarskich metody graficzno-porównawczej stosowanej w badaniach porównawczych zapisów wykonanych pismem ręcznym. Spośród wszystkich cech analizowanych w ramach tej metody skupiono się na badaniu właściwości opisujących gospodarowanie powierzchnią pisarską przede wszystkim na stosunkach wielkościowych, nachyleniu osi liter oraz pomiarach kątów międzygrammowych.