ZE SPUŚCIZNY PROFESORA CEZAREGO KUNDEREWICZA. TRUDNA DROGA DO AKADEMII - Pikulska-Radomska, Anna (Zeszyty Prawnicze, 2022)
Profesor Cezary Kunderewicz (1912-1990) był wybitnym romanistą, papirologiem, znawcą praw klinowych i szeroko rozumianej kultury antycznej. Dokumenty pochodzące z jego prywatnego archiwum, w połączeniu z archiwaliami Uniwersytetów: Warszawskiego i Łódzkiego, pozwalają na odtworzenie trudności, jakie musiał pokonać osiągając kolejne etapy rozwoju naukowego.