Slow media – Slow comics. Komiks wobec przemian epoki cyfrowej w świetle idei wolnych mediów - Sęk-Iwanek, Matylda (Kultura Media Teologia, 2023)
W niniejszym artykule omówiono komiks w perspektywie idei slow media (wolnych mediów) i slow journalism (wolne dziennikarstwo). Przedstawiono, jakie cechy komiksów są właściwie dla wolnych mediów i jakimi tropami należy podążać, aby odnaleźć ślady idei slow. W studiach nad wolnymi mediami możemy wyodrębnić trzy najważniejsze obszary związane z: treścią (przekazem), produkcją (nadawcą) i konsumpcją (odbiorcą). Znaczące miejsce w tekście zajęły reportaże komiksowe. Krótko scharakteryzowano również polskie środowisko nadawców oraz odbiorców.