Ku Leksykonowi cenzury. Zastosowanie metod sztucznej inteligencji w badaniach nad cenzurą w okresie XVIII-XXI w. - Dzienisiewicz, Daniel; Nowak, Piotr; Wierzchoń, Piotr (Kultura Media Teologia, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie kompleksu metod zastosowanych podczas opracowywania Leksykonu cenzury. W szczególności tekst ma na celu omówienie problemów związanych z opracowaniem siatki haseł planowanego wydawnictwa oraz wskazanie, jakie novum wprowadzi ono do badań nad cenzurą. Autorzy omawiają dotychczasowe prace poświęcone zjawisku cenzury oraz opisują procedury tworzenia Leksykonu cenzury z wykorzystaniem zdigitalizowanych zasobów tekstowych zawartych w polskich bibliotekach cyfrowych i innych bazach cyfrowych tekstów (prasowych, publicystycznych, artystycznych i in.). Omówione zostały metody pracy uwzględniające wykorzystanie informacji zawartych w literaturze przedmiotu i technik sztucznej inteligencji (m.in. fotodokumentacji, wektoryzacji słów czy architektury transformerów). Ponadto autorzy przedstawiają przykładowe wyniki swoich dotychczasowych prac.