Motywy akwatyczne w poezji Wincentego Korab-Brzozowskiego - Borek, Bartłomiej (Kultura Media Teologia, 2024)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia obecności motywów akwatycznych w lirycznej twórczości Wincentego Korab-Brzozowskiego. Mówiąc o żywiole wody obecnej w liryce tego poety, wyeksplikowano i omówiono funkcjonowanie wodnych reprezentantów, takich jak choćby morza, oceanu, strumienia, fontann, łez czy płatków śniegu. Przeprowadzona analiza prowadzić miała do zaakcentowania refleksyjnego charakteru wodnego żywiołu i obecnych tu motywów mare tenebrarum, myśli hinduskiej, narracji o Narcyzie czy Maeterlinckowskich powinowactwach.