Co to znaczy szukać? [Małgorzata Krakowiak, O obowiązku szukania. Wybory światopoglądowe polskich pisarzy z XX stulecia, Łomianki: Wydawnictwo LTW 2018, ss. 326] - Dębska-Kossakowska, Aleksandra (Kultura Media Teologia, 2024)
Autorka podjęła próbę przedstawiania swoich bohaterów w chwilach poszukiwań, bo dla niej, „szukać” znaczy tyle co „starać się zrozumieć”. Wyjaśnia to w Słowie wstępnym: „Zrozumieć, na ile to możliwe, świat, innych ludzi oraz motywacje ich działań, zrozumieć siebie, czyli uzmysłowić sobie własny stosunek do określonej skali wartości, wyznaczyć swoje zadania. Starają się zrozumieć, jak i po co mają pisać, malować, rozmawiać….”. Chodzi więc o poszukiwanie sensu, które wymaga wysiłku myślenia, myślenia na poziomie aksjologicznym. Refleksje Krakowiak oscylują wokół skal wartości dostrzeżonych w twórczości literackiej, krytycznej, malarskiej Bolesława Leśmiana, Kazimierza Wyki, Jana Błońskiego, Marii Czapskiej, Józefa Czapskiego, Jerzego Stempowskiego, Jana Józefa Szczepańskiego, Andrzeja Stasiuka. Zaproponowana przez badaczkę konstelacja twórców znajduje doskonałe uzasadnienie w dwóch, wzajemnie przenikających się perspektywach - ideowej i kompozycyjnej. Lektura całości przypomina, że myślenie jest etycznym obowiązkiem człowieka, a nawet więcej, dowodził tego Michał Heller: „myślenie jest też ludzkim przeznaczeniem”, bo przecież „to właśnie myślenie stworzyło człowieka, a także całą jego kulturę i cywilizację”. Autorkę interesuje i człowiek, który podejmuje próbę zrozumienia, i artystyczny kształt jego poszukiwań.