WYŚNIONE… ZAPOWIEDZI? Rękopis znaleziony w Saragossie Jana Potockiego i Wojciecha Hasa jako filmowy prototyp gry komputerowej: studium intermedialne - Grodź, Iwona (Kultura Media Teologia, 2026)
Tematem tekstu jest analiza literacko-medialna Rękopisu znalezionego w Saragossie: powieści (1805, wyd. pol. 1847) Jana Potockiego (1761–1815) i filmu (1964, premiera 1965) Wojciecha Hasa (1925-2000) jako antycypacji struktury i logiki gier komputerowych. Celem artykułu jest ukazanie Rękopisu znalezionego w Saragossie, zarówno tekstu literackiego jak i filmu, jako prekursorsko ukształtowanej struktury narracyjnej, która antycypuje logikę współczesnych gier komputerowych – zwłaszcza tych o nieliniowej fabule, otwartym świecie oraz strukturze mise en abyme (opowieść w opowieści). Badanie opiera się na założeniu, że powieść Potockiego i jej adaptacja filmowa autorstwa Wojciecha Hasa, poprzez swoją modularną budowę, system zapętleń narracyjnych, immersyjność oraz zależność postępu fabularnego od decyzji głównego bohatera, może być interpretowana jako model literacki bliski projektowaniu interaktywnych światów w grach RPG i przygodowych. Z ustaleń wynika, że można uznać, że Rękopis znaleziony w Saragossie antycypuje współczesną narrację gier komputerowych zarówno w warstwie strukturalnej, jak i funkcjonalnej, stając się literackim prototypem „gry narracyjnej” przed erą cyfrową. Materiał badawczy: powieść Rękopis znaleziony w Saragossie Jana Potockiego i adaptacja filmowa Wojciecha Hasa, teoretyczne prace z zakresu, m.in.: game studies i narratologii.