Dyskurs kryzysu klimatycznego w komunikacji społecznej organizacji wysokogórskich - Dziekan, Jacek (Kultura Media Teologia, 2025)
W artykule poruszony jest problem dyskursu kryzysu klimatycznego przez wybrane organizacje wysokogórskie. Badaniu poddane zostały oficjalne serwisy internetowe trzech dużych i ważnych organizacji wysokogórskich, traktowanych jako potencjalni instytucjonalni liderzy opinii: austriackiego Österreichischer Alpenverein, brytyjskiego Alpine Club oraz Polskiego Związku Alpinizmu. Analiza wykazała dużą reprezentację treści związanych z kryzysem klimatycznym w austriackim i brytyjskim serwisie internetowym. Obie organizacje zastosowały strategię dyskursywną zrównoważonego rozwoju, wzmacnianą przez zabiegi rematyzacji i tematyzacji treści, wpisując się tym samym w globalny dyskurs dominujący, generowany i podtrzymywany przez Organizację Narodów Zjednoczonych, Unię Europejską oraz media głównego nurtu.