W poszukiwaniu rzetelności: analiza jakości dziennikarstwa na portalu DEON.pl - Raś, Dariusz; Prusak, Anna; Woźniak, Marta (Kultura Media Teologia, 2023)
Celem zaprezentowanych w artykule badań jest analiza rzetelności materiałów internetowych publikowanych na jezuickim portalu DEON.pl. Rzetelność to jedno z podstawowych wyznaczników jakości danych i informacji opisywanych w obszernej literaturze przedmiotu. Dla celów badawczych wyodrębniono korpus przekazów jednolitych pod względem tematycznym – poświęconych sztucznej inteligencji SI (ang. artificial intelligence, AI). Analiza objęła łącznie 42 artykuły opatrzone hasztagiem „sztuczna inteligencja” opublikowane do 30 marca 2023 na portalu DEON.pl. Wyniki wskazują na wysoki poziom rzetelności większości artykułów opublikowanych na tym portalu.