Między powinnościami a możliwościami. Funkcjonowanie redakcji mniejszości ukraińskiej w Polskim Radiu w pierwszym półroczu wojny w Ukrainie - Szydłowska, Magdalena (Kultura Media Teologia, 2024)
Autorka analizuje funkcjonowanie redakcji mniejszości ukraińskiej przy regionalnych rozgłośniach nadawcy publicznego, wprowadzone tam zmiany organizacyjne i programowe w pierwszych miesiącach wojny. Podstawą analizy są wywiady z dziennikarzami rozgłośni, ramówki z 2022 roku, a także zalecenia w sprawie podwyższenia bezpieczeństwa teleinformatycznego i zarządzenie w sprawie wprowadzenia stopnia alarmowego CRP Prezesa Rady Ministrów.