Wyznaczniki seryjności gier wideo zawarte w ich tytułach i nazwach pospolitych - Kaszewski, Krzysztof (Kultura Media Teologia, 2026)
Gry wideo bardzo często tworzą różnego typu serie i cecha ta ma bogate odzwierciedlenie w sferze nazewniczej, w dużej mierze nieopracowanej dotąd naukowo. Cele niniejszego artykułu to: 1) przyjrzenie się zjawisku seryjności gier wideo; 2) wskazanie sposobów tytułowania (nazwy własne) i nazywania (nazwy pospolite) gier wideo, nawiązujących do rozmaitych wariantów cykliczności; 3) ukazanie, czym seryjność gier wideo oraz nazwy z nią związane różnią się od seryjności innych typów dzieł kultury, jak filmy czy książki. Materiał ilustracyjny pozyskano z mediów wyspecjalizowanych w tematyce elektronicznej rozrywki – popularnych serwisów internetowych oraz tradycyjnych czasopism.