Wizerunek gier wideo jako medium oddziaływania społecznego w Polsce. Analiza śródokresowa - Babecki, Miłosz (Kultura Media Teologia, 2026)
Niniejsze opracowanie ma charakter autorski. Przygotowano je na podstawie wyników badania własnego, realizowanego w ramach projektu Diagnoza postaw wobec gier wideo społecznego oddziaływania. Głównym celem jest przedstawienie w analizie śródokresowej wstępnych obserwacji dotyczących wizerunku gier wideo pełniących funkcję medium społecznego oddziaływania w Polsce. Badanie prowadzono w formie ankiety, której wyniki pozwalają uchwycić aktualne postawy oraz poziom świadomości społecznej w tym obszarze. Procedurę badawczą w modelu zasięgowym, wspierającym się na losowym doborze prostym respondentów, zainicjowano 7 kwietnia 2025 roku. Data jej zakończenia to 31 grudnia 2025 roku. W pierwszej fazie projektu, trwającej do 1 lipca 2025 roku, zebrano dane od 135 respondentów za pomocą kwestionariusza rozpowszechnianego internetowo (ang. Computer Assisted Web Interview – CAWI), za pośrednictwem założonych i moderowanych przez autora profili w serwisach społecznościowych i mobilnych aplikacjach społecznościowych. W drugiej fazie projektu agregacja danych odbywa się również w bezpośrednim kontakcie z respondentami (ang. Paper and Pencil Interview – PAPI), podczas tematycznych wykładów będących integralnym elementem projektu.