Miłość i strach – reprezentacje matek w grach grozy - Staszenko-Chojnacka, Dominika (Kultura Media Teologia, 2026)
Artykuł podejmuje problematykę przedstawiania postaci matek w grach wideo, ze szczególnym namysłem nad tytułami wpisującymi się w gatunek grozy. W obrębie wysokobudżetowych, popularnych produkcji matki są zazwyczaj marginalizowane, zupełnie nieobecne lub przedstawiane jako zagrożenie dla bohaterów, ponieważ to postać ojca oraz jego relacja z dzieckiem stanowi centralny punkt narracji. W tekście opisano zjawisko tatyfikacji gier polegające na podkreślaniu wątku heroicznego ojcostwa. Dokonano również analizy trzech produkcji opowiadających o macierzyństwie, opiece nad dzieckiem w obliczu nadciągającej katastrofy oraz więzi łączącej matkę i dziecko. Wskazano także możliwe przyczyny decydujące o jednostronnym przedstawianiu relacji rodzicielskich w grach wideo. Słowa kluczowe: macierzyństwo, gry wideo, horror, rodzicielstwo