Obraz dźwiękowości w dyskursie o grze Cyberpunk 2077. Analiza mediolingwistyczna - Bajew, Mikołaj (Kultura Media Teologia, 2025)
W artykule podjęty jest problem przedstawiania dźwiękowości w dyskursie o grze Cyberpunk 2077. Celem przeprowadzonego badania było ustalenie, jaki obraz dźwiękowości wyłania się z wypowiedzi uczestników dyskursu o badanej grze cyfrowej. Procedura badawcza została podzielona na trzy etapy: etap pierwszy – określenie, jak często uczestnicy dyskursu o Cyberpunk 2077 odnoszą się do dźwięku i w jakim języku to robią?; etap drugi – identyfikacja słów i sformułowań wykorzystywanych do mówienia dźwiękowości; etap trzeci – wyłonienie najbardziej znaczących słów i sformułowań odnoszących się do dźwiękowości. Analiza została przeprowadzona na polu mediolingwistyki, w duchu koncepcji mediolingwistyki otwartej Danuty Kępy-Figury. Wyniki wskazały, że choć dźwięk jest integralnym komponentem gry cyfrowej, to w dyskursie o tej grze pojawia się stosunkowo rzadko. Jednocześnie, gdy uczestnicy dyskursu o nim wspominają, to opisują go jako istotny dla immersji i kształtowania doświadczenia gry. Przemawia to za uznaniem roli dźwięku za szczególnie istotną w percepcji i recepcji gry cyfrowej.