Multimodalność form filmowych skierowanych do dzieci na przykładzie wybranych treści na kanale Kamlotki - Pataj, Magdalena (Kultura Media Teologia, 2025)
Film ekologiczny skierowany do dzieci może być potraktowany jako narzędzie służące edukacji medialnej najmłodszych, ukierunkowane na modelowanie zachowań proekologicznych a pośrednio – również zdrowotnych. Celem opracowania jest próba odpowiedzi na pytanie o sposoby konstruowania przekazu adresowanego do wyodrębnionej grupy docelowej, który prymarnie ma spełniać funkcję edukacyjną oraz perswazyjną. Głównym narzędziem wykorzystanym w artykule jest analiza multimodalna wybranych przykładów. Dzięki temu możliwe było uchwycenie relacji pomiędzy wykorzystanymi w wybranych filmach modusami a przesłaniem filmowego obrazu. Artykuł to interdyscyplinarne studium, w którym połączono spojrzenie medioznawcze, mediolingwistyczne oraz filmoznawcze. Badany obszar – film skierowany do dzieci – w tym ujęciu wydaje się niewystarczająco opracowany w literaturze naukowej. W tym aspekcie artykuł wypełnia wskazaną lukę badawczą.