Zasada godności człowieka w systemie europejskiej konwencji bioetycznej - Jasudowicz, Tadeusz (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Kategoria godności ludzkiej stanowi centralną i naczelną wartość/zasadę w prawie międzynarodowym praw człowieka. Przyrodzona godność osoby ludzkiej jest źródłem praw człowieka, a wraz z nimi stanowi podstawę wolności, sprawiedliwości na świecie. Europejska Konwencja Bioetyczna jest traktatem praw człowieka objętym powyższym ustaleniem generalnym. Ze swej strony wpisuje godność już w sam swój tytuł, potwierdza jej znaczenie w swojej preambule, w szczególności zaś nakłada na strony w art. 1 obowiązek poszanowania przyrodzonej godności i tożsamości wszystkich istot ludzkich, także w stadium prenatalnym. W całym systemie Konwencji, wespół z protokołami dodatkowymi do niej, godność stanowi wartość zasadniczą i naczelną, kojarzoną z wartościami tożsamości, integralności, równości i niedyskryminacji. Przedmiotowo kojarzy się z samą wyróżnioną jakością człowieczeństwa, z całym bytem człowieka – od zapoczątkowania życia po jego kres. Wszelkie ciosy przeciwko życiu – czy to u jego początków, czy też jego kresu – stanowią zarazem pogwałcenie godności człowieka, której nie wolno wykorzystywać przeciwko człowiekowi i jego życiu.