Podstawowe elementy analizy pojęcia „lichwy” w ujęciu ks. prof. Józefa Majki - Kucharski, Adam (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Przedmiotem artykułu jest analiza, w podstawowym zakresie, wybranych elementów definicji lichwy, ze szczególnym uwzględnieniem perspektywy prezentowanej przez księdza profesora Józefa Majkę. Do osiągnięcia tego rezultatu prowadzi skrótowe przedstawienie historii podejścia do kwestii lichwy z jednoczesnym podkreśleniem znaczenia badań, jakie na tym obszarze prowadził ksiądz Majka. Wspomniany autor podkreślał znaczenie dystansu do współczesnej interpretacji tego pojęcia oraz konieczność odróżnienia elementów zmiennych, od trwałych filarów moralnego podejścia do tego, co historycznie nazywano lichwą. Wstępnym warunkiem takiej analizy jest ścisłe ustalenie pojęć i kategorii. Ostatecznie jedynie lokalizacja terminu „lichwa” w obszarze pojęć etycznych pozwala na właściwe jego zdefiniowanie oraz dostrzeżenie jego prawdziwego rdzenia znaczeniowego.