Odpowiedzialność cywilnoprawna za działania sztucznej inteligencji – próba analizy - Sieroń, Michał; Rosiak, Przemysław Kamil (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł stanowi próbę analizy kwestii odpowiedzialności cywilnoprawnej za działania sztucznej inteligencji (AI). Autorzy dokonują analizy tego zagadnienia w świetle istniejących konstrukcji odpowiedzialności na gruncie polskiego prawa cywilnego, w tym odpowiedzialności na zasadzie ryzyka, winy w nadzorze, oraz z uwzględnieniem szczególnego rodzaju odpowiedzialności za produkt niebezpieczny na tle przepisów dyrektywy Rady z 25.07.1985 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych, wykonawczych i administracyjnych Państw Członkowskich dotyczących odpowiedzialności za produkty wadliwe (85/374/EWG). Wykorzystując przykłady zastosowania AI przy wprowadzaniu inteligentnych robotów oraz autonomicznych pojazdów, autorzy zwracają uwagę na brak kompleksowej regulacji zasad odpowiedzialności w razie szkód spowodowanych w związku z korzystaniem z nowoczesnych technologii, wskazują na trudności w skutecznym dochodzeniu roszczeń przez osoby poszkodowane oraz niepewność prawną na gruncie obecnych przepisów. Artykuł przedstawia także inicjatywy na szczeblu europejskim, dotyczące uregulowania kwestii związanych z omawianą tematyką, w tym efekty prac grup eksperckich powołanych przez Komisję Europejską.