Prawne problemy wykorzystywania biomasy w ramach europejskiego systemu handlu uprawnieniami do emisji (eu ets) - Bukowska, Joanna; Bator, Agata; Borek, Agnieszka (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł podejmuje problematykę wykorzystywania biomasy w instalacjach objętych zakresem przedmiotowym EU ETS z perspektywy rozwiązań prawnych, których głównym celem jest motywowanie podmiotów do stosowania biomasy jako paliwa, w celu ograniczenia wpływu prowadzonej przez nie działalności na zmiany klimatu. Autorki biorą pod uwagę rozwiązania przyjęte na gruncie dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/2001 w sprawie promowania stosowania energii ze źródeł odnawialnych. W artykule przybliżono ogólne zasady funkcjonowania EU ETS, a także założenia kwalifikacji instalacji do uczestnictwa w systemie, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji wykorzystujących biomasę. Przedstawiono również zasady monitorowania emisji z biomasy z uwzględnieniem zmian, które zostały wprowadzone w ostatnim czasie. Przeanalizowano również zagadnienie opłat za emisję dwutlenku węgla ze spalania biomasy ponoszonych przez prowadzących instalacje objęte EU ETS na podstawie ustawy – Prawo ochrony środowiska.