Problematyka administracyjnych kar pieniężnych po nowelizacji Kodeksu postępowania administracyjnego z 2017 roku - Buławski, Jan (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Ogólna regulacja kar administracyjnych została wprowadzona do polskiego porządku prawnego w 2017 r. Sankcje te są jednym z rodzajów sankcji administracyjnych w polskim systemie prawnym. Do 2017 r. nie było ogólnych przepisów dotyczących kar administracyjnych. Zmiany wprowadzone przez ustawodawstwo obejmują prawną definicję grzywien administracyjnych i warunki nakładania kar pieniężnych. W artykule omówiono te elementy nowej regulacji.