Wybrane zagadnienia prawnopodatkowe w kontekście szkicu wskazań katolickiej nauki społecznej - Kucharski, Adam (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Przedmiotem opracowania jest ukazanie wybranych aspektów prawa podatkowego, w świetle podstawowych wskazań społecznej nauki Kościoła katolickiego. Obiektem analizy będą wybrane obszary polskiego prawa podatkowego, zarówno w ujęciu praw i obowiązków podatników, jak i prawodawcy. Chodzi zatem o reguły stanowienia, stosowania, jak i przestrzegania prawa. Przywołane zasady rangi konstytucyjnej, będą punktem odniesienia dla umiejscowienia jednostki w obowiązującym systemie państwowym, gdzie porządek prawny jest ukazany głównie jako forma ekspresji społecznej moralności. Ukazanie sygnalizowanego pejzażu prawnego na tle katolickiej nauki społecznej wymaga wyartykułowania jej zasad oraz wyjaśnienia pozycji poszczególnych rozwiązań prawnych w jej kontekście. Prowadzi to do zestawienia ze sobą oczekiwań środowisk prawników oraz społecznych etyków katolickich. To właśnie działanie jest przedmiotem niniejszego opracowania.