Unijne regulacje prawne w zakresie odnawialnych źródeł energii (OZE) jako narzędzie transformacji energetycznej państw Unii Europejskiej - Kołatek, Radosław (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Artykuł omawia rozwój regulacji prawnych Unii Europejskiej zakresie odnawialnych źródeł energii (OZE), jaki miał miejsce w ciągu ostatnich dwudziestu lat. Podjęte w tym okresie działania legislacyjne miały na celu ustanowienie wspólnych ram dla promowania energii ze źródeł odnawialnych oraz zwiększenie udziału OZE w końcowym zużyciu energii brutto w UE. Dzięki przyjętym regulacjom stworzono mechanizmy wsparcia finansowego dla produkcji energii ze źródeł odnawialnych dla szybszego jej wprowadzania na rynek. To z kolei przyczyniło się do przyspieszenia transformacji energetycznej w państwach członkowskich UE.