Wpływ zrównoważonego rozwoju na uwarunkowania prawne w zakresie odnawialnych źródeł energii - Łęski, Michał (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
W artykule zarysowano problem rozwoju koncepcji zrównoważonego rozwoju w perspektywie historycznej, ukazując jedocześnie proces jej kształtowania na agendzie Unii Europejskiej oraz w krajowym porządku prawnym. Zawarto tu przede wszystkim przegląd i analizę działań oraz porozumień o charakterze regionalnym, mających na celu wdrożenie zasady zrównoważonego rozwoju, której realizacja jest niemożliwa bez popularyzacji i intensywnego wykorzystania odnawialnych źródeł energii, a także odniesiono się do kwestii zrównoważonego rozwoju jako zasady konstytucyjnej w polskim porządku prawnym.