Rys problematyki tranzytoryjnej we francuskim prawie podatkowym w kontekście wybranych tez katolickiej refleksji społecznej - Kucharski, Adam (Kwartalnik Prawa Publicznego, 2024)
Przedmiotem artykułu jest syntetyczna charakterystyka niektórych instytucji francuskiego podatkowego prawa intertemporalnego w kontekście zagadnienia działania prawa podatkowego wstecz. Zagadnienie to jest ukazane na tle wybranych tez katolickiej refleksji społecznej. Takie ujęcie tematu jest obliczone na uwypuklenie moralnego aspektu niektórych rozwiązań przyjętych w rzeczonej materii w prawie francuskim, z jednoczesnym podkreśleniem współczesnego znaczenia fundamentalnych zasad leżących u podstaw katolickiej etyki społecznej. Rola tej ostatniej jest tym większa, im donioślejsze jest znaczenie danej dziedziny w życiu obywateli. Podatki zawsze należały do zagadnień znajdujących się w centrum społecznego zainteresowania, stąd waga rozwiązań przyjętych w tym obszarze w prawie francuskim, również dla praktyki polskiego fiskusa.