Udział Prezydenta Federalnego Republiki Federalnej Niemiec w postępowaniu ustawodawczym - Florczak, Kamil („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2024)
Pozycja prawna niemieckiego Prezydenta Federalnego na gruncie Ustawy Zasadniczej z 1949 r. jest marginalna. Rola głowy państwa jest jednakże reprezentacyjna i w pewnym stopniu integrująca, z uwagi na pożądaną neutralność i apolityczność. Pozycja prawna Prezydenta Federalnego wpływa również na rolę, jaką odgrywa on w procedurze ustawodawczej. Zgodnie z Ustawą Zasadniczą Prezydent Federalny jest jedynie zobowiązany do podpisu przedłożonej mu ustawy. W doktrynie niemieckiego prawa konstytucyjnego powstał jednak spór odnoszący się nie tylko do charakteru tego podpisu, ale także do innych pobocznych czynności, które mógłby dokonać Prezydent Federalny przy podpisie tj. kontroli formalnej (proceduralnej), kontroli merytorycznej przepisów i ich zgodności z zasadami konstytucyjnymi oraz wreszcie możliwości zastosowania weta ustawodawczego. Artykuł prezentuje zarys pozycji prawnej Prezydenta Federalnego, poglądy niemieckich i polskich przedstawicieli doktryny w zakresie jego udziału w procedurze ustawodawczej, udział w procedurze zmiany Ustawy Zasadniczej i praktykę. W podjętych rozważaniach Autor charakteryzuje poszczególne uprawnienia i ich zgodność z zasadami konstytucyjnymi.