Implementacja XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego – zagadnienia wybrane - Rutkowska, Ewelina („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2017)
Tematem artykułu jest implementacja wybranych postanowień XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego. Szczegółowo opisano obowiązek wystosowania wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji publicznej spółki akcyjnej w przypadku jej wrogiego przejęcia. Scharakteryzowano zasady neutralności i przełamania recypowane do ustawy o ofercie publicznej. Poddano ocenie prawidłowość implementacji XIII Dyrektywy do polskiego porządku prawnego oraz dopuszczalność stosowania środków obrony przed wrogim przejęciem.