Ustawa Prawo o ustroju sądów powszechnych z 2001 r. – analiza wybranych elementów nowelizacji z 12.7.2017 r. - Pachała, Ernestyna („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Artykuł analizuje wybrane zmiany wprowadzone do ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. Nr 98, poz. 1070, ze zm.) nowelizacją z 12.7.2017 r. W tekście opisano najważniejsze założenia wspomnianej nowelizacji oraz porównano je z poprzednim stanem prawnym. Analizie zostały poddane trzy kategorie zmian: struktura sądownictwa powszechnego, kwestia nadzoru nad sądami i samymi sędziami, a także wąsko pojęte funkcjonowanie sądów. W każdej z tych kategorii ustawodawca proponuje istotne zmiany, między innymi losowe przydzielanie spraw sędziom, modyfikacje trybu powoływania i odwoływania prezesów oraz wiceprezesów sądów czy rozszerzenie obowiązku składania rocznej informacji o działalności sądu. Autorka opisuje znowelizowane przepisy prawne oraz próbuje przewidzieć ich możliwe skutki dla funkcjonowania polskiego systemu sądownictwa powszechnego.