Wsparcie gmin dla instalacji odnawialnych źródeł energii na przykładzie gminy Łomża - Sasinowski, Mateusz („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Głównym celem artykułu jest pokazanie mechanizmów wsparcia dla odnawialnych źródeł energii (OZE), jakimi dysponują jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Łomża. W pierwszej części artykułu autor wskazuje prawne podstawy wspierania instalacji wytwarzających energię z odnawialnych źródeł, znajdujące się w aktach prawa krajowego i wspólnotowego. Oprócz tego zostały w nim opisane istotne z punktu odnawialnych źródeł energii konstrukcje jak klaster energii czy system generacji rozproszonej, kluczowe dla rozwoju odnawialnych źródeł energii. W drugiej części artykułu zawarto charakterystykę gminy Łomża pod kątem położenia, klimatu i panujących w niej warunków naturalnych; opisano również realizowane przez gminę plany i projekty a także inne mechanizmy wsparcia, z których korzysta gmina Łomża.