Wybrane formalnoprawne i praktyczne aspekty kompetencji klubów parlamentarnych - Ślemp, Bartłomiej („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Autor przybliża formalnoprawne oraz częściowo praktyczne aspekty klubów parlamentarnych związane z ich kompetencjami, wynikającymi z przepisów regulaminowych obu izb polskiego parlamentu. Artykuł przedstawia głównie regulaminy Sejmu i Senatu. W celu dokonania stosownej klasyfikacji uprawnień klubów parlamentarnych Autor odnosi się również do innych aktów wewnętrznych i źródeł prawa powszechnie obowiązującego, w tym regulacji niemieckiego Bundestagu. Wykorzystując orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego oraz wyrażone poglądy doktryny ukazuje ważną rolę tego rodzaju zrzeszenia parlamentarzystów w funkcjonowaniu Sejmu i Senatu RP. Wskazuje także na zjawisko dyscypliny klubowej, jako uprawnienie klubu parlamentarnego, odnosząc się do praktycznych przykładów i popierając je szeroką analizą uregulowań wewnątrzklubowych.