Odpowiedzialność proboszcza za niedopełnienie ciążących na nim zobowiązań przy zawieraniu małżeństwa konkordatowego - Wilczyńska, Karolina („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
Artykuł dotyczy problematyki odpowiedzialności proboszcza za niedopełnienie ciążących na nim zobowiązań związanych z asystowaniem przy zawieraniu małżeństwa konkordatowego. W artykule zostały przedstawione czynności jakie spoczywają na proboszczu w trzech etapach zawierania małżeństwa: przed zawarciem małżeństwa, w trakcie zawierania małżeństwa i po zawarciu małżeństwa. Odpowiednio opisany został zakres odpowiedzialności proboszcza w związku z niedopełnieniem wymaganych prawem zobowiązań, co szczególnie widoczne jest w fazie po zawarciu małżeństwa. Autorka artykułu ukazała modyfikacje wprowadzone nowelizacją z 28.11.2014 r., w komparacji z poprzednim stanem prawnym. W artykule zaprezentowano również propozycje zmian, które ulepszyłyby obecną procedurę zawierania małżeństwa konkordatowego.