Odnawialne źródła energii jako szansa na stworzenie proekologicznego wizerunku jednostki samorządu terytorialnego - Szlufik, Martyna; Sasinowski, Mateusz („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2018)
W artykule została poruszona kwestia obowiązku samorządu terytorialnego dbania o środowiska naturalne. W tym celu jednostki samorządu terytorialnego powinien wykorzystywać najlepsze dostępne techniki, a więc m.in. alternatywne źródła energii. Odnawialne źródła energii zostały ukazane w kontekście zasad ogólnych wspólnotowego prawa ochrony środowiska. Zgodnie z zasadą integracji polityki ochrony sektorowej z polityką ochrony środowiska, sektor energetyczny nie powinien szkodzić środowisku naturalnemu. Zasada prewencji wymaga działań zapobiegających zanieczyszczeniom powietrza, z kolei zasada , zanieczyszczający płaci” wprowadza kary za szkodliwą emisję. Zgodnie z zasadą wysokiego poziomu ochrony w każdym działaniu należy mieć na uwadze ochronę przyrody, a zasada usuwania szkód u źródła promuje stosowanie technologii czystej produkcji. Omówione zostały też zasady zrównoważonego rozwoju oraz partycypacji publicznej, stanowiące podstawę zarówno ochrony środowiska, jak i udziału obywateli w decydowaniu o nim. Kolejna część artykułu dotyczy związków odnawialnych źródeł energii z samorządem terytorialnym na gruncie prawa krajowego w oparciu o polskie akty prawne, znajduje się tam też opis energetyki obywatelskiej z jej zaletami, sposobami finansowania, a także z przykładami zarówno z Polski, jak i z krajów UE.