Status pokrzywdzonego w postępowaniu wszczętym z oskarżenia prywatnego, do którego wstąpił prokurator - Wszołek, Roksana („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2020)
Niniejszy artykuł jest omówieniem statusu pokrzywdzonego w postępowaniu karnym prywatnoskargowym, które poprzez wstąpienie do niego prokuratora zyskuje status publicznoskargowego. Rola pokrzywdzonego, jak się okazuje, jest niebagatelna, zatem wartościowym jest zestawienie uprawnień oraz obowiązków pokrzywdzonego w procesie karnym, prowadzonym w takim trybie. Celem artykułu jest kompleksowa, krytyczna analiza tej problematyki i porównanie statusu pokrzywdzonego w postępowaniu prywatnoskargowym ‘w czystej postaci’ oraz w zwykłym postępowaniu publicznym. Deliberacje opierają się między innymi na próbie ustalenia, która z możliwych ról pokrzywdzonego w procesie karnym jest korzystniejsza, albowiem jego status w każdej z omawianych sytuacji jest nieznacznie różny.