Ograniczenie władzy rodzicielskiej poprzez nadzór kuratora sądowego - Strzelecka, Małgorzata („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2021)
W niniejszym artykule zostały zaprezentowane zagadnienia związane z władzą rodzicielską, rozumianą jako całokształt obowiązków i praw przysługujących rodzicom względem dziecka. Podjęta została próba zdefiniowania tego pojęcia prawnego przy uwzględnieniu stanowiska doktryny i orzecznictwa sądowego. Analizie zostały poddane zagadnienia związane z prawnym aspektem stosunków pomiędzy rodzicami a dzieckiem. Omówione zostały podstawowe cechy, jakimi charakteryzuje się prawidłowe wykonywanie władzy rodzicielskiej oraz elementy, które składają się na prawną konstrukcję tego pojęcia. Szczegółowo została przedstawiona kwestia dotycząca ograniczenia władzy rodzicielskiej oraz sposobów ograniczenia praw rodzicielskich z uwzględnieniem problematyki dotyczącej odpowiedzialności rodziców. Przede wszystkim w tekście została przybliżona i omówiona rola kuratora sądowego w postępowaniu związanym z wykonywaniem nadzoru w sprawach opiekuńczych. Ograniczenie władzy rodzicielskiej poprzez nadzór kuratora sądowego nie stanowi represji przeciwko rodzicom. Celem objęcia wykonywania władzy rodzicielskiej nadzorem kuratora jest ochrona zagrożonego dobra dziecka i niesienie pomocy rodzicom w celu właściwego wykonywania władzy rodzicielskiej.