Sprawozdanie z konferencji naukowej „Wokół Ukrainy” 28.05.2022 r., Centrum Myśli Jana Pawła II, Warszawa - Baran, Dominika B; Lesiewicz, Anna („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2022)
Stypendyści m.st. Warszawa im. Jana Pawła II zorganizowali projekt społecznonaukowy „Wokół Ukrainy”, który zaowocował konferencją naukową o takim samym tytule. Konferencja została podzielona na trzy zakresy tematyczne. Pierwszy skupiał się na sytuacji prawnej obywateli Ukrainy w Polsce w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, drugi dotyczył aspektów psychologicznych wojny, natomiast trzeci, ostatni, panel poruszał temat prawa kanonicznego w odniesieniu do prawosławnych obywateli Ukrainy w Polsce. Na potrzeby niniejszego sprawozdania Autorka skupi się na pierwszym panelu dotyczącym sytuacji prawnej obywateli Ukrainy w Polsce w związku z wojną na terytorium Ukrainy, ze stanem prawnym na dzień 28.05.2022 r..