Sposoby walki z przestępczością zorganizowaną w Polsce i w Europie - Koza, Konrad („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2023)
Artykuł prezentuje metodykę walki z przestępczością zorganizowaną zarówno na terytorium Polski, jak również na obszarach wybranych państw europejskich. Zamiarem autora jest ukazanie, że sposoby radzenia sobie ze zjawiskiem zorganizowanej przestępczości na terytorium Starego Kontynentu wykazują pewne podobieństwo i wpisują się w określony schemat. Aby osiągnąć zamierzony cel, autor, dokonując analizy materiałów źródłowych związanych z podejmowaną tematyką przedstawia obraz metodyki zwalczania z przestępczości zorganizowanej w krajach takich jak Polska, Francja, Włochy, Hiszpania, czy Wielka Brytania. Takie ujęcie zagadnienia, w zamyśle autora pozwoli stworzyć właściwy zarys poruszonego tematu i odpowiednio nakreślić obraz walki z przestępczością zorganizowaną na terytorium Polski, umiejscawiając go na tle europejskim.