Kradzież dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury (art. 294 § 2 k.k.) - Tyburcy, Tomasz („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2017)
Kradzież dobra o szczególnym znaczeniu dla kultury stanowi typ kwalifikowany kradzieży (art. 294 § 2 k.k.). Przedmiot wykonawczy tego przestępstwa został określony zwrotem niedookreślonym, który nie posiada definicji legalnej. Szczególne znaczenie dobra dla kultury wiąże się z jego unikatowym i niepowtarzalnym charakterem lub znaczną wartością. Zabór w celu przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej stanowiącej dobro o szczególnym znaczeniu dla kultury polega na wykraczającym poza ramy zwykłego, użycia umyślnym bezprawnym wykonywaniu przez sprawcę praw właściciela w stosunku do rzeczy, na rozporządzeniu nią jak swą własnością.