Ustalanie stanów „pod wpływem środka odurzającego” i „po użyciu środka podobnie działającego do alkoholu” - Glosa do wyroku Sądu Najwyższego z 8 listopada 2023 r., III KK 151/23 - Panasiuk, Aleksander („Młody Jurysta" Czasopismo Studentów i Doktorantów Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, 2025)
Do poniesienia odpowiedzialności karnej z art. 178a Kodeksu karnego, a także przepisów sąsiadujących, niezbędne jest pozostawanie w stanie „pod wpływem środka odurzającego”. Równocześnie, ponieważ część czynów zabronionych pozostaje przepołowiona, niezbędne jest odróżnienie tego znamienia od stanu „po użyciu środka podobnie działającego do alkoholu” będącego warunkiem odpowiedzialności karnej za wykroczenia z art. 86, 87 czy 96 Kodeksu wykroczeń. Ponieważ brak jest definicji legalnych powyższych znamion, a one same pozostają mocno niedookreślone, zaistniała potrzeba ich interpretacji, której to dokonał kilkukrotnie Sąd Najwyższy, między innymi w najnowszym orzeczeniu II KK 151/23, kontynuując przyjętą już wcześniej linię orzeczniczą. W poniższej glosie autor podejmuje się polemiki z stanowiskiem prezentowanym przez Sąd Najwyższy. Tekst porusza kwestie interpretacji omawianych znamion, stawia zarzuty wobec dotychczasowej linii orzeczniczej, a także podejmuje próbę ustalenia wzorca kwalifikacji powyższych stanów w oparciu o kryteria stosunkowe czy toksykologiczne. Ponadto autor analizuje przedmiotową problematykę w świetle nowelizacji kodeksu karnego z 14 marca 2024 roku w szeroko pojętym kontekście konstytucyjnym i ustrojowym.